Klaar voor de gemeenteraads-verkiezingen?

Want er liggen veel kansen voor wie nu begint.

Het leukste aan verkiezingen, vind ik dat moment dat je het stemlokaal inloopt. In mijn geval de receptie van een Haags verzorgingshuis. Van de hectiek van de laatste dagen, want als politiek dier sta ik op de ochtend van de verkiezingen nog te flyeren bij de tramhalte voor mijn deur, naar het trage geknars van rollators en de geur van oude koffie. Op 21 maart 2018 mag ik weer!

In verkiezingstijd komt politiek tot leven. Verkiezingen gaan als een golf door een partij: eerst stellen afdelingen hun verkiezingsprogramma op, dan komen de kandidatenlijsten en de interne verkiezingen en tot slot de campagne. En niet te vergeten: na de verkiezingen gaan de nieuwe fracties onderhandelen.

Kom nu in actie!

Dit is een goed moment om als organisatie in actie te komen.Op de eerste plaats voor wie beleid wil beïnvloeden. De verkiezingsprogramma’s van de latere coalitiepartijen vormen de basis van het coalitieakkoord. Hier wordt op hoofdlijnen besloten over nieuw beleid, of juist de voortzetting van bestaand beleid. Wie verkiezingsprogramma’s wil beïnvloeden, moet wel op tijd zijn. Want partijen hebben een uitgebreid intern besluitvormingsproces en de commissies die de programma’s samenstellen leveren de concepten daarom al vroeg op. Lees er hier meer over.

Ook de campagne biedt kansen – dat vergeten lobbyisten nog wel eens. De lokale afdelingen van de politieke partijen willen zich in de kijker spelen. En vergeet niet dat inwoners in de laatste weken ook bovengemiddeld geïnteresseerd raken in politiek. Dit is daarom een ideaal moment om nieuwe contacten te leggen en te werken aan uw zichtbaarheid en naamsbekendheid. Dat kan veel effectiever zijn dan een lobby om beleid te beïnvloeden.

Na de verkiezingen begint het proces van onderhandelen. Wie dan nog in actie moet komen, is veel te laat, zeggen lobbyisten vaak. Maar is dat ook zo? Wij kennen succesvolle voorbeelden van effectieve bijeenkomsten in deze periode. De raad is net geïnstalleerd, en raadsleden staan open voor nieuwe ideeën. En ook de uitkomst van de onderhandelingen ligt nog open. Wie wel eens onderhandelingen van dichtbij heeft gezien, weet dat vele wegen naar Rome leiden.

Hulp nodig?

Als u nu denkt: maar waar moet ik dan beginnen? En hoe pak ik dat aan? Neem contact op. We helpen u graag op weg.

Neem contact op