Pakjeseconomie

De feestdagen liggen alweer enkele weken achter ons. Kunt u zich nog herinneren hoe u, tien jaar geleden, na het werk in alle haast door weer en wind tijdens overvolle koopavonden de juiste cadeautjes ging aanschaffen?

Dankzij e-commerce is u ook dit jaar weer veel werk uit handen genomen. Vanuit uw luie stoel is alles met een paar muisklikken volbracht. Vandaag besteld, gisteren in huis – eindelijk een keer  zonder stress de feestdagen in.

Maar achter de virtuele voorkant werken geen pieten en rendieren. Na uw bestelling online gaan in de reële economie mensen aan de slag met de logistiek van uw bestellingen. Ondanks alle beloftes van de interne markt komen uw pakjes nog steeds veel barrières tegen. Een voorbeeld hiervan is de internationale vrachtbrief die nodig is als uw bestelling de grens over moet.

Vandaag besteld, gisteren in huis – eindelijk een keer  zonder stress de feestdagen in.

Indien u vanuit België een bestelling in Nederland plaatst is het namelijk niet zo dat uw pakje direct vanuit logistiek centrum X direct bij u wordt afgeleverd. Hiervoor is per pakje een internationale vrachtbrief nodig die nu nog met de hand moet worden ingevuld. Omdat dit behoorlijk omslachtig is (een bestelbusje heeft al gauw 150 pakketjes) gaat uw bestelling samen met vele anderen onder een enkele internationale vrachtbrief vanuit een Nederlands logistiek centrum naar een Belgisch logistiek centrum. Pas van daaruit wordt uw bestelling naar uw adres gebracht. De extra gereden kilometers komen terug in de transportkosten van uw pakje, en de extra uitstoot van de gereden kilometers in het milieu.

Het goede nieuws is dat de sector en de politiek zien dat dit geen optimale situatie is. Mede dankzij goede samenwerking tussen de Benelux-landen komt er een proef om de benodigde vrachtbrieven elektronisch te maken. Dit spaart tijd en brandstof. En misschien kan hierdoor op termijn de prijs van internationale pakketverzendingen dalen. Er is geen tegenstelling tussen economie en milieu – 2017 is goed begonnen!

Neem contact op