'Never waste a good crisis'

Dat predikte Adjiedj Bakas afgelopen vrijdag voor een aan zijn lippen gekluisterd publiek in een afgeladen academiegebouw aan de voet van de Utrechtse Domtoren. De gevierde trendwatcher sprak over ‘world megatrends’ – een meeslepende lezing waarin hij met lukrake cijfers en feiten, flashy filmpjes én visie de Grote Veranderingen aan ons voeteneinde behapbaar maakte.

Bakas’ verhaal was een rollercoaster van het eerste tot het laatste woord: in hoog tempo racete de trendwatcher door – soms futuristische – veranderingen in de manier waarop we werken, communiceren, ons vervoeren, eten, produceren en leven. In een notendop kwam het hier op neer:

Zoals het filmpje betoogt, is de mens volgens de trendwatcher als wezen meer dan genoeg vindingrijk om zich aan verandering aan te passen. Dat was de belangrijkste spiegel die Bakas zijn publiek vrijdag voorhield: omarm verandering, omarm vooruitgang. En ook elkaar, want eenzaamheid is volgens hem de belangrijkste schaduwkant van vooruitgang – en spoedig het meest nijpende probleem voor de moderne mens.

Bakas inspireert, maar provoceert ook. Afgelopen vrijdag moesten onder andere Greenpeace en het Wereldnatuurfonds het ontgelden. Bakas hekelde het mistroostige, soms bijna apocalyptische duurzaamheidsdenken; volgens hem bewust gefabriceerd door ngo’s die daarmee de hoogte van hun donaties proberen te beïnvloeden. Een verfrissend en tegendraads geluid, met een scherp oog voor de veranderende wereld.

Dat geluid deelt VB&P graag.

Neem contact op