Zorgondernemers tegen zorgondernemers: ‘investeer in de relatie met gemeenten’ (2)

zorgBetrokken zorgondernemers sporen op deze pagina collega’s aan te investeren in de relatie met gemeenten. Onafhankelijk van elkaar komen zij, vrij vertaald, met dezelfde kernboodschap: wij zijn op aarde om problemen van anderen op te lossen. Samenwerken lijkt vanzelfsprekend. Nu zoomen we met deze professionals in op hoe je die relatie concreet opbouwt. Van Belang & Partners neemt u mee, van in de directiekamer tot op de werkvloer.

Weet wat lokaal leeft en speelt
Het sleutelwoord volgens Roger Ruijters: empathie. Op de eerste plaats begrijp je wat er lokaal leeft en hoe het politieke krachtenveld eruit ziet, zodat je, aldus Ruijters, de gemeente kunt ‘ontzorgen’. Voor gemeenten ligt er ook een nieuwe uitdaging, net zo goed als voor zorgaanbieders.
Maar het gaat verder. Ruijters: ‘investeer ook in de relatie met ambtenaren. Zij voeren het beleid niet alleen uit, maar zorgen er ook voor dat de wethouder zich comfortabel voelt bij wat hij doet. Dat is belangrijk, zeker met de verkiezingen in aantocht.’ Marleen Ratelband vertelt dat ze avonduren vrijmaakt om raadsvergaderingen te bezoeken. ‘Het is ook een kwestie van mentaliteit’, zegt Ratelband.

Ontwikkel een heldere boodschap
Zoals de bovenstaande van Ratelband en Ruijters. De boodschap klopt pas als je er zelf in gelooft. Daar pas je – vanzelfsprekend – producten op aan. In de huidige overgangsfase is overtuigingskracht erg belangrijk, om een sterke positie op te bouwen in een veranderend veld én om de wethouder mee te krijgen voor die ene pilot. Daarvoor heb je een sterke boodschap nodig.

Investeer langdurig in relaties
Dat doe je, vertelden Ratelband en Ruijters, door je nek uit te steken en over de muren van de organisatie heen te kijken. Ratelband benadrukt opnieuw hoe belangrijk het is een meedenkende houding aan te nemen: ‘Bij een wethouder kom je niet halen, maar brengen.’ Ruijters ziet relatiemanagement als een onderschatte taak: ‘Ik ga regelmatig bij iedere wethouder op de koffie, om signalen op te halen en informeel het laatste nieuws uit te wisselen.’

Geef medewerkers een podium
Dan laat je namelijk zien dat je als organisatie kapitaal in huis hebt. Neem ambtenaren en de wethouder mee de wijk in. Geef zorgprofessionals op die momenten het podium dat zij verdienen. Op die manier neem je bovendien zorgen weg bij medewerkers, die ook met verandering te maken hebben.

Maak heldere afspraken
Dat wil zeggen: verwacht ook een bijdrage van gemeenten. Bijvoorbeeld dat zij samen gemeente-overstijgende afspraken maken voor de backoffice. Concreet: dat zij rekeningen op dezelfde manier inrichten. Ruijters: ‘anders gaan we overhead en bureaucratie niet verminderen.’

Van Belang & Partners biedt de masterclass ‘Lokale belangenbehartiging voor zorgondernemers’ aan.

Neem contact op